Thursday 5 August 2021

Ακόμη ένα αλεπουδάκι πέθανε από ψώρα.

 Την Κυριακή 2 Αυγούστου λάβαμε ένα τηλεφώνημα από τον κο Ηλία Π., ο οποίος, ενώ βρισκόταν με την οικογένειά του στην εξοχική τους κατοικία στον Γέροντα Ευβοίας (το ένα από τα βουνά βόρεια από την πόλη της Ερέτριας), βρήκε στον κήπο τους ένα αλεπουδάκι σε άθλια κατάσταση. 

Η κος Ηλίας Π. θέλοντας να βοηθήσει το αλεπουδάκι (και αξίζουν  θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της οικογένειας για την συμπόνια που έδειξαν για το αθώο αυτό πλάσμα που υπέφερε!), τηλεφώνησε στην ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής), όπου του συνέστησαν να επικοινωνήσει μαζί μας. Στο παρελθόν (ιδιαίτερα την δεκαετία του 1990) ως "Περιβαλλοντική Ομάδα Ερετρίας" τότε, είχαμε βρει (κυρίως κάνοντας παρατήρηση πουλιών -Bird Watching- σε υγροβιότοπους) πολλά τραυματισμένα άγρια ζώα, κυρίως πουλιά, τα οποία στέλναμε για περίθαλψη τα πρώτα χρόνια στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πουλιών στην Αίγινα και έπειτα στην ΑΝΙΜΑ.

Πήγαμε στον Γέροντα, είδαμε το αλεπουδάκι, αλλά ήταν σε άθλια κατάσταση και δυστυχώς μέσα σε μισή ώρα περίπου ξεψύχησε.

Το αλεπουδάκι έπασχε από ψώρα και βρισκόταν στο τελικό στάδιο. Προφανώς, είχε μπει στον κήπο αναζητώντας νερό, υποφέροντας από δίψα στον δυνατό καύσωνα. Εκεί έπεσε και δεν μπορούσε πλέον να σηκωθεί. 

Φωτογραφία (2021 Αύγουστος / Ερέτρια): το άτυχο αλεπουδάκι που έπασχε από ψώρα και υπέφερε από την δίψα.

Όταν τα ζώα εκτροφής προσβάλλονται από ψώρα (κουνέλια, πρόβατα κ.λπ.), τότε μπορεί εύκολα να τους γίνει κάποια θεραπεία. Δυστυχώς, εάν κολλήσουν ψώρα τα άγρια ζώα και τύχει να έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, τότε μπορεί να ακολουθήσει ένας μαρτυρικός θάνατος. Την κατάσταση δυσχεραίνει η έλλειψη νερού το Καλοκαίρι, όταν υπάρχει ξηρασία και τα άγρια ζώα δεν βρίσκουν εύκολα νερό. 

Στην ακόλουθη φωτογραφία είναι ένας σκαντζόχοιρος με ψώρα, τον οποίο βρήκαμε στο οικολογικό μας κτήμα έξω από την Ερέτρια τον Αύγουστο του 2018. Διψούσε πάρα πολύ και ήπιε πολύ νερό. Πιστέψαμε, ότι θα συνερχόταν κάπως, αλλά μετά από λίγη ώρα ξεψύχησε. 


Πρόκειται για την μία από τις πέντε περιπτώσεις σκαντζόχοιρου με ψώρα, που συναντήσαμε στην περιοχή Ερετρίας μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δυστυχώς, και στις πέντε περιπτώσεις ήταν πολύ αργά. Τους τρεις βρήκαμε νεκρούς, ενώ οι δύο πέθαναν μετά από λίγο και αφού ήπιαν πολύ νερό. Ο σκαντζόχοιρος είναι ένα νυκτόβιο ζώο. Όταν φθάσει στο σημείο να αναζητά νερό το μεσημέρι, πλέον βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση.