Friday 1 April 2022

Καλό μήνα, χωρίς ψέματα!

 Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι πλέον φανερές και για τον πιο δύσπιστο άνθρωπο! Στην Ερέτρια είχαμε χιόνια τον Μάρτιο και ο Απρίλιος, που τόσο τον περιμέναμε, μπήκε με βαρύτατο νέφος σκόνης από την Αφρική. Είναι τόσο έντονο τις τελευταίες ημέρες, που όταν εκτεθείς σε αυτό, σε πιάνει πονοκέφαλος, ή, το λιγότερο, υπνηλία και απώλεια της συγκέντρωσης. 

Παρά ταύτα, η φύση επιμένει να μας προσφέρει την ομορφιά της! Υπάρχουν υπέροχα πλάσματα γύρω μας, τα οποία ομορφαίνουν και την δική μας ζωή με την ύπαρξή τους! Εμείς οι άνθρωποι το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να πάψουμε να υποτιμούμε τα πλάσματα αυτά και να μάθουμε να εκτιμούμε την αξία της ύπαρξής τους, ή, εάν δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την ομορφιά αυτή, τουλάχιστον να μην τα καταστρέφουμε! Είναι απλό: τα παρατηρούμε, τα φωτογραφίζουμε, απολαμβάνουμε την ομορφιά τους και τα αφήνουμε να ζήσουν! Έτσι ώστε, αφενός αυτά να υπάρχουν και να πολλαπλασιάζονται, γιατί έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν, και αφετέρου να μπορούν να απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι την ομορφιά αυτή! 


Φωτογραφία (2022 Μάρτιος): ένα από τα επτά (!) είδη Ορχιδέας που επανεμφανίστηκαν στο οικολογικό κτήμα μας, από τότε που το περιφράξαμε (για δεύτερη φορά...) πριν από δέκα χρόνια. Μέσα σε αυτήν την δεκαετία εμφανίστηκαν πολλά φυτά, έντομα, πουλιά και άλλα ζώα που είχαν εξαφανιστεί λόγω ανθρωπίνων παρεμβάσεων, όπως η κτηνοτροφία, το κυνήγι, το πέρασμα ανθρώπων, που "μάζευαν" ό,τι υπήρχε...

Το σύνθημά μας, επιμένουμε, είναι: παρατηρούμε, θαυμάζουμε, απολαμβάνουμε την ομορφιά των πλασμάτων γύρω μας, στην ξηρά και στην θάλασσα και ΤΑ  ΑΦΗΝΟΥΜΕ  ΝΑ  ΖΗΣΟΥΝ !

Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του στο ζήτημα της οικολογικής καταστροφής επιλέγοντας να ζει με τρόπο φιλικό προς την φύση και την ζωή γύρω του.