Όταν παράγεται το κρασί, αρχικά έχει μία φυσική θολότητα (όπως έχουν αρχικά οι χυμοί, το λάδι κ.λπ.) και χρειάζεται να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει διαυγές.
Κάποιοι παραγωγοί, για να επισπεύσουν την διαύγαση του κρασιού, χρησιμοποιούν ζωικά παράγωγα, όπως η ζελατίνη (από οστά, τένοντες, ή δέρμα ζώου), ιχθυόκολλα και άλλα.
Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες παραγωγής κρασιού χρησιμοποιούν το σήμα "vegan", με το οποίο πιστοποιούν, ότι για την διαύγαση δεν χρησιμοποιήθηκαν ζωικές ουσίες.
Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και διάβασε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα "Αλλάζουμε Συνήθειες" της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Α.Β.: