Η στροφή της ανθρωπότητας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έπρεπε να είχε γίνει ήδη από την δεκαετία του 1980.
Εκείνη την εποχή, επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις (π.χ. Greenpeace) προειδοποιούσαν, ότι η χρήση των ορυκτών καυσίμων συμβάλλει σημαντικά στην ένταση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, το οποίο θα οδηγούσε στην Κλιματική Αλλαγή και ζητούσαν από τις κυβερνήσεις του κόσμου την έγκαιρη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ήλιο, αέρα, κύματα). Οι κυβερνήσεις όμως δεν έδρασαν τότε που η Κλιματική Αλλαγή βρισκόταν ακόμη σε αρχικό στάδιο, με αποτέλεσμα σήμερα να την βιώνουμε έντονα και οι κυβερνήσεις να τρέχουν προς την λύση των Α.Π.Ε. με καθυστέρηση περίπου σαράντα χρόνων.
Και επειδή η στροφή προς τις Α.Π.Ε. έρχεται σήμερα βιαστικά, μία μερίδα πολιτών έχει πολλά ερωτηματικά και κάποιες φορές αρνητική στάση απέναντί τους. Για να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΑΤΕΝ δημιούργησε την ιστοσελίδα Ask 4 Wind, μέσα από την οποία δίνονται απαντήσεις σε όλους τους μύθους και τα ερωτήματα σχετικά με τις Α.Π.Ε. και ιδιαίτερα την Αιολική Ενέργεια και τις Ανεμογεννήτριες. Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και επισκέψου την Ask 4 Wind:
Φωτογραφία (2023 Μάϊος, Γερμανία): Αγρότες στην Γερμανία συνδυάζουν την φυτική παραγωγή με την παραγωγή Αιολικής Ενέργειας. Έτσι, δεν καταστρέφεται η άγρια φύση και οι αγρότες έχουν ένα επιπλέον εισόδημα από το ενοίκιο που πληρώνουν οι εταιρείες για την παραχώρηση του χώρου.
Εννοείται, ότι η εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων Α.Π.Ε. μέσα στην άγρια φύση και σε ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα είναι απαράδεκτη, όπως είναι απαράδεκτη στα οικοσυστήματα αυτά και κάθε άλλη ανθρώπινη παρέμβαση: δόμηση, κυνήγι, κτηνοτροφία - υπερβόσκηση κ.λπ.