Saturday 16 December 2023

Συνέδριο COP 28 για το κλίμα

 Ως ενεργά μέλη του Ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα συντάξαμε την ακόλουθη επιστολή σχετικά με το Συνέδριο για το Κλίμα COP 28, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα  του Κόμματος στο facebook: 

"Συνέδριο COP 28 για το κλίμα.

Από τις 30 Νοεμβρίου έως την 12η Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Παγκόσμιο Συνέδριο COP 28 με θέμα την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, στο οποίο συμμετέχουν 197 χώρες.  

Ταυτοχρόνως, μέσω του τύπου και του διαδικτύου μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να βρει πολλές πληροφορίες σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή και τις αιτίες που την προκαλούν, καθώς και κριτικές σχετικά με τους συμμετέχοντες, τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Εμείς ως Κόμμα για τα Ζώα, το οποίο προσανατολίζεται με γνώμονα την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζώων και την παράλληλη προστασία της φύσης, χαιρετίζουμε καταρχήν το γεγονός, ότι 197 χώρες συναντιούνται και συζητούν για μία κοινή παγκόσμια συλλογική πορεία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, στόχος ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την παγκόσμια συνεργασία.

Ως οικολογικά προσανατολισμένο Κόμμα αναγνωρίζουμε τα επιστημονικά επιχειρήματα των ερευνητών του κλίματος και επιθυμούμε μία όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και αειφόρα δράση ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή.

Αν και η κυρίως ευθύνη βρίσκεται στα χέρια των κυβερνόντων, κάθε πολίτης σήμερα μπορεί και πρέπει να στραφεί προς έναν αειφόρο, φιλικό προς την φύση τρόπο ζωής.

Εμείς ως Κόμμα για τα Ζώα υποστηρίζουμε την άμεση απεξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα και βέβαια υποστηρίζουμε την μετάβαση της ανθρωπότητας προς την φυτική διατροφή, η οποία στηρίζεται στην ηθική και στην ριζική εξάλειψη της βίας. Η στροφή προς μία φυτική διατροφή θα οδηγούσε επιπλέον στην απελευθέρωση 80% της επιφάνειας της γης που καλλιεργείται σήμερα για ζωοτροφές, η οποία επιφάνεια θα μπορεί να επιστραφεί στην φύση.

Σε έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου για το Κλίμα το 2019 δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στον σημαντικό ρόλο των δασών και των ελών στον μετριασμό της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης. 

Επίσης, το 24,5% των προκαλούμενων από τον άνθρωπο θερμοκηπικών αερίων προέρχονται από την κτηνοτροφία. Το Μεθάνιο που απελευθερώνεται είναι 23 φορές πιο δραστικό σε σχέση με το Διοξείδιο του Άνθρακα συμβάλλοντας σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος.

Ο στόχος να οριοθετήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2ο C, ή ακόμη καλύτερα στους 1,5ο C, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ριζική μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος (έρευνα του Dr. Marco Springmann στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης).

Όλοι μας έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε βιώσιμο τον πλανήτη για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές. Η άρνηση, η απώθηση του προβλήματος και η αδιαφορία απέναντι  στους απειλητικούς κινδύνους, μας οδηγούν άμεσα στην καταστροφή."