Friday 16 August 2019

12 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Ελεφάντων.

Η 12η Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα. Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε να προστατευθεί ο Ελέφαντας, αλλά και γενικότερα η άγρια ζωή, που τόσο πολύ έχει υποφέρει ιδιαίτερα στο παρελθόν από το κυνήγι.
Όμως το κακό δεν έχει σταματήσει. Το λαθραίο κυνήγι του Ελέφαντα για το ελεφαντόδοντο συνεχίζεται, σε σημείο που συχνά γίνεται "πόλεμος" μεταξύ των λαθροκυνηγών και των φυλάκων άγριας ζωής, των Rangers, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους προστατεύουν την άγρια ζωή από τους εγκληματίες λαθροκυνηγούς.


Φωτογραφία: Εθνικό Πάρκο Pilanesberg στην Νότιο Αφρική (2018 Μάρτιος). Ιπποπόταμοι κολυμπούν μέσα στο νερό, ενώ μία ομάδα Ελεφάντων πίνει νερό. Στην μέση της ομάδας είναι το μικρότερο μέλος, ένα μωρό ελεφαντάκι, το οποίο προστατεύουν τα μεγαλύτερα.
Στην Νότιο Αφρική αυξάνεται ο αριθμός των προστατευόμενων πάρκων, τα οποία είναι άψογα οργανωμένα, με κάμπινγκ, στα οποία ο άνθρωπος μπορεί να στήσει την σκηνή ή το τροχόσπιτό του σε περιφραγμένο, περιορισμένο χώρο, ενώ τα ζώα ζουν ελεύθερα γύρω από το κάμπινγκ μέσα στο Εθνικό Πάρκο. Υπάρχουν αυστηροί κανόνες και αισθάνεσαι απόλυτη ασφάλεια, ενώ οι φύλακες άγριας ζωής, οι Rangers, είναι διαρκώς σε επιφυλακή, ώστε οι κανόνες να εφαρμόζονται. Αποτέλεσμα: Τουρίστες κατασκηνωτές και campers από όλον τον κόσμο επισκέπτονται τα Εθνικά Πάρκα της Νοτίου Αφρικής, αφήνοντας στην χώρα ένα εισόδημα, με το οποίο πάλι πληρώνονται οι εργαζόμενοι στα Εθνικά Πάρκα και προστατεύεται η άγρια ζωή!
Ένα τέλειο παράδειγμα προς μίμηση!