Wednesday 19 August 2020

Θέλουμε πόλεις σχεδιασμένες για ανθρώπους, όχι για αυτοκίνητα!

 Οι πόλεις στο παρελθόν σχεδιάστηκαν για τα αυτοκίνητα, όχι για τους ανθρώπους! 

Παντού σχεδιάστηκαν δρόμοι και παραχωρήθηκαν χώροι για τα αυτοκίνητα, οι οποίοι εξυπηρετούν τους οδηγούς των αυτοκινήτων, αλλά κάνουν την ζωή δύσκολη για τους πεζούς και τους ποδηλάτες εδώ και δεκαετίες!

Σήμερα, γίνεται μία παγκόσμια στροφή προς την παραχώρηση δρόμων για τα ποδήλατα και για τους πεζούς και προς την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων με κατανάλωση ρεύματος προερχόμενου από εναλλακτικές μορφές ενέργειας (ηλιακή, αιολική) και όχι από την καύση λιγνίτη ή πετρελαίου, που έχει αποδειχθεί εδώ και μισόν αιώνα περίπου, ότι βλάπτουν την ατμόσφαιρα και τον Πλανήτη Γη γενικά, κατά την εξόρυξή τους, κατά την μεταφορά τους και κατά (και μετά) την καύση τους. 

Η Καρδίτσα κέρδισε πέρυσι το βραβείο "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019" (EUROPEAN MOBILITY WEEK 2019) για πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων. Συγχαρητήρια στην Καρδίτσα, ακόμη μία Ελληνική πόλη, που τολμάει να προχωρήσει σε πραγματικά σημαντικά έργα, όπως είναι η παραχώρηση δρόμων για πεζούς και ποδηλάτες, έργα που προστατεύουν την φύση και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ερέτρια; Η Ερέτρια, ενώ είναι μία τουριστική περιοχή, που της έχει χαρίσει η φύση όλες τις προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μία "Πράσινη Πόλη", δεν έχει μέχρι σήμερα ούτε έναν ποδηλατοδρόμο!  Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν και η Ερέτρια να αποκτήσει δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών και θα προσελκύσουν τουρίστες, που θέλουν να βιώσουν την φύση και την ηρεμία του τόπου, τον οποίο επισκέπτονται και όχι να μην έχουν χώρο να περπατήσουν, επειδή παντού κινούνται αυτοκίνητα, τα οποία χαλούν την ηρεμία, κάνουν φασαρία και αναγκάζουν τους πεζούς να παραμερίζουν και να εισπνέουν τα καυσαέριά τους. Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία με το λιμάνι της Ερέτριας το βράδυ, και διάβασε το σχετικό άρθρο με το σύντομο βίντεο της Καρδίτσας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019: