Friday, 28 May 2021

Προστατεύουμε την άγρια ζωή! Κάθε τετραγωνικό μέτρο γης μετράει!

 Μέσα στον Μάϊο είχαμε σημαντικές ημέρες για την προστασία της φύσης! Η 8η Μαΐου είναι Παγκόσμια Ημέρα για τα Αποδημητικά Πτηνά, τα οποία τόσο υπέφεραν στο παρελθόν από την καταστροφή των βιοτόπων τους και από το κυνήγι. 

Η 20η Μαΐου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας, αλλά και Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών! Η 21η Μαΐου είναι Ευρωπαϊκή Ημέρα του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Η 22α Μαΐου είναι Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.

Κάθε τετραγωνικό μέτρο φύσης, το οποίο προστατεύουμε, μετράει! Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε, μετατρέποντας τον χώρο που διαθέτει ο καθένας σε ένα μικρό "προστατευόμενο πάρκο", έτσι ώστε η φύση να αποκτήσει τα απαραίτητα "αντισώματα", για να αντιμετωπίσει την οικολογική καταστροφή! Το κτήμα, ο κήπος, ακόμη και το μπαλκόνι του καθενός από εμάς, μετράει!


Φωτογραφία (2021 Μάϊος / Ερέτρια): Ένα ζευγάρι Τσαλαπετεινών μαθαίνει στο μικρό του να πετάει και να βρίσκει μόνο του την τροφή του. Τα μικρά συχνά δεν θέλουν να φύγουν, αλλά οι γονείς, πρέπει υπομονετικά και με στοργή να επιμένουν, γιατί τα μικρά πρέπει έως το Φθινόπωρο να είναι σε θέση να αυτοσυντηρούνται, έτσι ώστε να μπορέσουν να μεταναστεύσουν προς τον Νότο ακολουθώντας τα υπόλοιπα πουλιά. Οι γονείς είναι εξαντλημένοι από το μακρύ μεταναστευτικό ταξίδι της Άνοιξης και επίσης εξαντλημένοι από την ανατροφή των μικρών τους, διότι σήμερα, έχουν καταστραφεί πολλοί βιότοποι και είναι δύσκολο να βρουν τόπο για να φωλιάσουν, αλλά και να βρουν τροφή, για να ταΐσουν τα μικρά τους. Επιπλέον, πρέπει να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και οι ίδιοι, έτσι ώστε να μπορέσουν το Φθινόπωρο να ταξιδέψουν και πάλι το μακρύ και κουραστικό ταξίδι προς τον Νότο, κατά το οποίο θα αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους, φυσικούς, αλλά κυρίως ανθρωπογενείς. 

Η ζωή κάθε άγριου ζώου είναι ένας διαρκής δύσκολος, επικίνδυνος, εξαντλητικός αγώνας για την επιβίωση. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε "βολεμένοι" με τροφή, νερό, κατοικία, ασφάλεια. Ας μην κάνουμε την ζωή ακόμη πιο δύσκολη σε αυτά τα αθώα, άοπλα πλάσματα, σκοτώνοντάς τα, φυλακίζοντάς τα ισοβίως σε μαρτυρικά κλουβιά, ή καταστρέφοντας τους τελευταίους εναπομείναντες βιοτόπους. 

Ο σεβασμός προς τους αδυνάτους δείχνει ανωτερότητα. Οι αδύνατοι σε αυτήν την περίπτωση είναι τα ζώα! Αντιθέτως, η έλλειψη σεβασμού προς τα ζώα αποδεικνύει μικροψυχία και θρασυδειλία!

Saturday, 8 May 2021

Nεα ταινία ντοκυμαντέρ για την θάλασσα "The wonders of the sea" !

Ο ηθοποιός Arnold Schwarzenegger μαζί με τον Jean - Michel Cousteau, γιό του πρωτοπόρου δύτη Jack Yves Cousteau, συνεργάσθηκαν για την παραγωγή μίας ταινίας ντοκυμαντέρ για την προστασία των θαλασσών και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!

Ο Arnold Schwarzenegger είναι γνωστός ως πρωταγωνιστής σε ταινίες όπως "Κόναν ο Βάρβαρος", "Ο εξολοθρευτής" και πολλές άλλες ταινίες που άφησαν εποχή. Εδώ και χρόνια είναι vegan  και αγωνίζεται για τα δικαιώματα της φύσης και των ζώων.

Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και δες το τρέηλερ της ταινίας στην ομώνυμη ιστοσελίδα "The wonders of the sea":


Φωτογραφία (2020 Αύγουστος): μία σειρά από τσιπούρες κολυμπούν δίπλα μας ενώ κάνουμε παρατήρηση βυθού με μάσκα στην Ερέτρια Ευβοίας.

Σπιτάκια για έντομα.

Αν και η ύπαρξη των εντόμων έχει τεράστια αξία για την ζωή στον πλανήτη μας, τα έντομα παραμένουν για πολλούς, αδίκως, μία πολύ περιφρονημένη και παρεξηγημένη κατηγορία ζώων.


Φωτογραφία (2021 Φεβρουάριος / Ερέτρια): Λιβελούλα στην λιμνούλα στον κήπο μας.

Από γενιά σε γενιά πέρασε το κακό συνήθειο του φόβου μπροστά στα έντομα και το άδικο "κυνήγι" τους, μέχρι που ο άνθρωπος τα οδήγησε στο σημείο να κινδυνεύουν και αυτά με αφανισμό. Τα εντομοκτόνα στην συμβατική γεωργία (ενώ αντίθετα στην Οικολογική / Βιολογική Γεωργία τα έντομα προστατεύονται!), η αποψίλωση των αυτόχθονων φυτών, η τάση για λίγα ξενικά είδη καλλωπιστικών φυτών, η χρήση εντομοκτόνων, η υπερβόσκηση τεράστιων εκτάσεων, με αποτέλεσμα να μην ανθίζουν τα άγρια φυτά και πολλοί άλλοι ανθρωπογενείς παράγοντες, είχαν ως αποτέλεσμα παγκοσμίως οι πληθυσμοί των εντόμων να συρρικνωθούν επικίνδυνα. 


Φωτογραφία (2019 Ιανουάριος / Ερέτρια): ένα από τα πολλά πλέον είδη "Αλογάκι της Παναγίας" 
στο κτήμα μας στην Ερέτρια.

Τα έντομα όμως είναι οι σημαντικότεροι επικονιαστές των φυτών! Επίσης, αποτελούν σημαντικότατο κρίκο στην τροφική αλυσίδα για άλλα ζώα, πουλιά κ.λπ., τα οποία χωρίς τα έντομα κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία! Χωρίς τα έντομα κινδυνεύει η ζωή στον πλανήτη μας και φυσικά, ο άνθρωπος, η γεωργία κ.λπ.

Οικολογικές Οργανώσεις, όπως η BUND στην Γερμανία, εδώ και δεκαετίες τονίζουν την σοβαρότητα του προβλήματος της απώλειας της Βιοποικιλότητας των εντόμων και κατασκευάζουν και τοποθετούν μέσα σε πάρκα "Φωλιές για έντομα" ή αλλιώς "Ξενοδοχεία για έντομα", με σκοπό να υποστηρίξουν τον πολλαπλασιασμό τους.


Φωτογραφία (2012 Μάϊος / Χαϊδελβέργη, Γερμανία): Ο Horst δίπλα σε ένα μεγάλο "Ξενοδοχείο για έντομα", το οποίο έχει τοποθετήσει η Οικολογική Οργάνωση BUND μέσα σε πάρκο στην Χαϊδελβέργη. 

Σήμερα, τα "ξενοδοχεία για έντομα", καθώς και οι φωλιές για πουλιά και για νυκτερίδες, πωλούνται σχεδόν σε όλα τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν και πολλές οδηγίες στο διαδίκτυο, πώς να τα κατασκευάσεις μόνος σου.

Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί σήμερα να βοηθήσει την φύση, ώστε να βρει την χαμένη ισορροπία της λόγω λανθασμένης ανθρώπινης συμπεριφοράς στο παρελθόν.

Ανοιξιάτικο λιβάδι στο κτήμα.

Κάθε Άνοιξη (από το 2012 που ξαναπεριφράξαμε το κτήμα) εμφανίζονται πολύχρωμα λιβάδια. Κάθε χρόνο υπερισχύουν κάποια διαφορετικά είδη φυτών της Ελληνικής φύσης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και η βιοποικιλότητα στο σύνολό της αυξάνεται  σταδιακά ! Το κτήμα έχει μετατραπεί σε μία μικρή προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο για άγρια φυτά, έντομα, πουλιά και διάφορα άλλα άγρια ζώα.

Επίσης, κάθε χρόνο εμφανίζονται όλο και περισσότερα είδη φυτών, τα οποία τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν εξαφανισθεί, όπως άγριες Ορχιδέες, Νιγκέλες, Γάλανθοι και πολλά άλλα. Τα περισσότερα είδη Ορχιδέας στο κτήμα εμφανίζονται ανάμεσα ή κοντά στα θυμάρια. Δυστυχώς, κυρίως από τις αρχές 1980, οι θυμαρότοποι που υπήρχαν παντού στην περιοχή Ερετρίας, άρχισαν να αποψιλώνονται με μπουλντόζες ο ένας μετά τον άλλο και υπερβοσκήθηκαν. Μαζί με αυτούς χάθηκαν και οι Ορχιδέες. 

Ποτέ δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε, γιατί έβγαλαν όλα τα τόσο όμορφα και ευωδιαστά Θυμάρια. Ακόμη και εάν κάποιος χρειάζεται χώρο, για να κτίσει σπίτι, μπορεί να αφήσει στον κήπο μία γωνία με άγρια φυτά της Ελληνικής φύσης. Γιατί αποψιλώνεται αυτός ο υπέροχος φυσικός θησαυρός; 

Φωτογραφία (2020, Απρίλιος): ένα από τα είδη άγριας Ορχιδέας στο κτήμα.

Friday, 7 May 2021

Ενημερωτικό φυλλάδιο για τα δάση της Ποσειδωνίας στην Ερέτρια.

Ως μέλη του Περιβαλλοντικού Σωματείου Ανατολικής Ακτής Ερετρίας "ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ" ετοιμάσαμε το ακόλουθο ενημερωτικό φυλλάδιο, με θέμα την τεράστια αξία των δασών της Ποσειδωνίας και την ανάγκη προστασίας της, το οποίο διανέμεται δωρεάν:

Προστατεύουμε τα δάση της Ποσειδωνίας στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας



Δεν είναι «φύκια», αλλά πολύτιμα δάση Ποσειδωνίας!

Η θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας είναι γεμάτη με Δάση Ποσειδωνίας (Posidonia Oceanica). Η Ποσειδωνία είναι ενδημικό φυτό της Μεσογείου Θάλασσας και προστατεύεται με τον Νόμο!

Χρησιμότητα της Ποσειδωνίας:

o   ------ Αποτελεί βιότοπο, όπου ζουν, φωλιάζουν, τρέφονται και αναπαράγονται πλήθος ζώων της θάλασσας, όπως ψάρια, Ιππόκαμποι, μαλάκια, θαλάσσιες χελώνες κ.ά., καθώς και φυκών.

o  ----- Τα δάση της Ποσειδωνίας, παράγουν μεγάλες ποσότητες Οξυγόνου (όσο και τα Τροπικά Δάση!) και δεσμεύουν σημαντικές ποσότητες Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2). Δηλαδή, αποτελούν σημαντικό «αμυντικό όπλο» της φύσης και της ζωής στην Γη ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή.

o ----- Όπως τα φυτά συγκρατούν με τις ρίζες τους το χώμα στην ξηρά, έτσι και τα δάση Ποσειδωνίας συγκρατούν με τις ρίζες τους την άμμο μέσα στην θάλασσα!

o ----- Οι Ποσειδωνία με τον όγκο της λειτουργεί ως ένας φυσικός «κυματοθραύστης» μειώνοντας την ορμή των κυμάτων! Τα κύματα θα προκαλούσαν μεγάλη διάβρωση στην ακτή, εάν δεν υπήρχαν τα δάση Ποσειδωνίας.

o  ----- Ένα τετραγωνικό μέτρο δασών Ποσειδωνίας ισοδυναμεί με περίπου είκοσι τετραγωνικά μέτρα αμμουδιάς στην ακτή! Δηλαδή όταν κάποιος καταστρέφει έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο Ποσειδωνίας μέσα στην θάλασσα, ευθύνεται για είκοσι τετραγωνικά μέτρα αμμουδιάς, τα οποία θα χαθούν από την ορμή των κυμάτων!

Οι ανωτέρω πληροφορίες προέρχονται από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», το οποίο έχει αναλάβει την χαρτογράφηση των δασών της Ποσειδωνίας στην Ελλάδα.

Η πολύτιμη Ποσειδωνία απειλείται από ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως αλιεία με συρόμενα εργαλεία, αγκυροβόληση, ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.

Σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους Οικοτόπους, τα δάση Ποσειδωνίας αποτελούν είδος Οικοτόπου, που για την προστασία τους προβλέπεται ο χαρακτηρισμός Ζωνών Ειδικής Προστασίας, οι οποίες εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000.

Η θάλασσα παγκοσμίως έχει υπεραλιευθεί. Η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών θα έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψει η χαμένη βιοποικιλότητα στην θάλασσα και θα μπορούσε να μετατρέψει την Ερέτρια σε κέντρο Καταδυτικού Τουρισμού προσφέροντας νέα Πράσινα Επαγγέλματα γύρω από τον Καταδυτικό Τουρισμό, την παρατήρηση και φωτογράφιση βυθού.


Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος

Ανατολικής Ακτής Ερετρίας «ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ»

e-mail: pikrodafni2020@gmail.com 

Η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιο κέντρο Καταδυτικού Τουρισμού!

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει κέντρο Καταδυτικού Τουρισμού. Το πρώτο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να προστατέψουμε τις θάλασσές μας, έτσι ώστε να επιστρέψει η χαμένη Βιοποικιλότητα!

Οι θάλασσες παγκοσμίως έχουν υπεραλιευθεί! Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO), πολλά από τα είδη που ψαρεύονται για εμπορικούς σκοπούς, έχουν μειωθεί κατά 90 % μέσα στις τελευταίες δεκαετίες!!

Ο Καταδυτικός Τουρισμός είναι μία ήπια μορφή τουρισμού, που μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη σε έναν τόπο και συμβαδίζει με την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Η Βιοποικιλότητα θα επιστρέψει, εάν σταματήσουμε την λεηλασία των θαλασσών.

Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία (2020 / Ερέτρια) και δες ένα σύντομο βίντεο με μία αξιόλογη προσπάθεια (ήδη προ μίας δεκαετίας περίπου!) στην Λέσβο για την ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού. Ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα: 

Saturday, 1 May 2021

Καλό Πάσχα για όλους!

 Καλό Πάσχα για όλους!!!

Τί προσέχουμε, για να πετύχει η Μανιταρίτσα!

Υπάρχουν πολλές πλέον συνταγές για την "Μανιταρίτσα". Πρόκειται για μία συνταγή, την οποία ο κάθε ένας μπορεί να την φτιάξει σύμφωνα με τις δικές του γευστικές προτιμήσεις. Τα βασικά συστατικά είναι: διάφορα είδη μανιταριών, πράσα, κρεμμυδάκια φρέσκα, μαρούλι, άνηθο, λίγο μάραθο, λίγο ρύζι, για να μαζέψει τα υγρά, ένα ποτηράκι λευκό κρασί, αλατοπίπερο και λίγο λεμόνι στο τέλος.

Το μυστικό, για να πετύχει είναι: 

α)   Κόβουμε όλα τα υλικά ψιλά - ψιλά, για να αναμειγνύονται πιο καλά οι γεύσεις.

β) Τσιγαρίζουμε στο λάδι στην κατσαρόλα πρώτα τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Τα τσιγαρίζουμε αρκετά, ώστε να μαλακώσουν καλά, και τότε τα σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το άνηθο και το μάραθο.

γ)   Τα βράζουμε αρκετή ώρα, ώστε να χυλώσουν κάπως. Έτσι αναμειγνύονται καλά τα υλικά.

δ)   Στο τέλος βάζουμε το λεμόνι.

Από την δεκαετία του 1980 φτιάχνω κάθε Πάσχα την Μανιταρίτσα με αυτά τα υλικά, αλλά σε διάφορες παραλλαγές, όσον αφορά τις ποσότητες του κάθε υλικού και κάθε φορά βγαίνει υπέροχη! 

Εάν θέλεις κάποια συνταγή, η οποία να είναι πιο συγκεκριμένη όσον αφορά τις ποσότητες του κάθε υλικού, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και δες την συνταγή στην ιστοσελίδα "Vegan και νόστιμο":   


Υ.σ.: δεν πετάμε τις ρίζες από τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, αλλά τις φυτεύουμε. Εάν είναι παραδοσιακές ποικιλίες, το κρεμμύδι τους ζει για χρόνια και κάθε χρόνο, Χειμώνα - Άνοιξη, θα μπορείς να μαζεύεις τα φύλλα τους για σαλάτες, ή για μαγείρευμα.