Friday 7 May 2021

Ενημερωτικό φυλλάδιο για τα δάση της Ποσειδωνίας στην Ερέτρια.

Ως μέλη του Περιβαλλοντικού Σωματείου Ανατολικής Ακτής Ερετρίας "ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ" ετοιμάσαμε το ακόλουθο ενημερωτικό φυλλάδιο, με θέμα την τεράστια αξία των δασών της Ποσειδωνίας και την ανάγκη προστασίας της, το οποίο διανέμεται δωρεάν:

Προστατεύουμε τα δάση της Ποσειδωνίας στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας



Δεν είναι «φύκια», αλλά πολύτιμα δάση Ποσειδωνίας!

Η θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας είναι γεμάτη με Δάση Ποσειδωνίας (Posidonia Oceanica). Η Ποσειδωνία είναι ενδημικό φυτό της Μεσογείου Θάλασσας και προστατεύεται με τον Νόμο!

Χρησιμότητα της Ποσειδωνίας:

o   ------ Αποτελεί βιότοπο, όπου ζουν, φωλιάζουν, τρέφονται και αναπαράγονται πλήθος ζώων της θάλασσας, όπως ψάρια, Ιππόκαμποι, μαλάκια, θαλάσσιες χελώνες κ.ά., καθώς και φυκών.

o  ----- Τα δάση της Ποσειδωνίας, παράγουν μεγάλες ποσότητες Οξυγόνου (όσο και τα Τροπικά Δάση!) και δεσμεύουν σημαντικές ποσότητες Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2). Δηλαδή, αποτελούν σημαντικό «αμυντικό όπλο» της φύσης και της ζωής στην Γη ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή.

o ----- Όπως τα φυτά συγκρατούν με τις ρίζες τους το χώμα στην ξηρά, έτσι και τα δάση Ποσειδωνίας συγκρατούν με τις ρίζες τους την άμμο μέσα στην θάλασσα!

o ----- Οι Ποσειδωνία με τον όγκο της λειτουργεί ως ένας φυσικός «κυματοθραύστης» μειώνοντας την ορμή των κυμάτων! Τα κύματα θα προκαλούσαν μεγάλη διάβρωση στην ακτή, εάν δεν υπήρχαν τα δάση Ποσειδωνίας.

o  ----- Ένα τετραγωνικό μέτρο δασών Ποσειδωνίας ισοδυναμεί με περίπου είκοσι τετραγωνικά μέτρα αμμουδιάς στην ακτή! Δηλαδή όταν κάποιος καταστρέφει έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο Ποσειδωνίας μέσα στην θάλασσα, ευθύνεται για είκοσι τετραγωνικά μέτρα αμμουδιάς, τα οποία θα χαθούν από την ορμή των κυμάτων!

Οι ανωτέρω πληροφορίες προέρχονται από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», το οποίο έχει αναλάβει την χαρτογράφηση των δασών της Ποσειδωνίας στην Ελλάδα.

Η πολύτιμη Ποσειδωνία απειλείται από ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως αλιεία με συρόμενα εργαλεία, αγκυροβόληση, ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.

Σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους Οικοτόπους, τα δάση Ποσειδωνίας αποτελούν είδος Οικοτόπου, που για την προστασία τους προβλέπεται ο χαρακτηρισμός Ζωνών Ειδικής Προστασίας, οι οποίες εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000.

Η θάλασσα παγκοσμίως έχει υπεραλιευθεί. Η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών θα έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψει η χαμένη βιοποικιλότητα στην θάλασσα και θα μπορούσε να μετατρέψει την Ερέτρια σε κέντρο Καταδυτικού Τουρισμού προσφέροντας νέα Πράσινα Επαγγέλματα γύρω από τον Καταδυτικό Τουρισμό, την παρατήρηση και φωτογράφιση βυθού.


Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος

Ανατολικής Ακτής Ερετρίας «ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ»

e-mail: pikrodafni2020@gmail.com