Saturday 8 May 2021

Ανοιξιάτικο λιβάδι στο κτήμα.

Κάθε Άνοιξη (από το 2012 που ξαναπεριφράξαμε το κτήμα) εμφανίζονται πολύχρωμα λιβάδια. Κάθε χρόνο υπερισχύουν κάποια διαφορετικά είδη φυτών της Ελληνικής φύσης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και η βιοποικιλότητα στο σύνολό της αυξάνεται  σταδιακά ! Το κτήμα έχει μετατραπεί σε μία μικρή προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο για άγρια φυτά, έντομα, πουλιά και διάφορα άλλα άγρια ζώα.

Επίσης, κάθε χρόνο εμφανίζονται όλο και περισσότερα είδη φυτών, τα οποία τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν εξαφανισθεί, όπως άγριες Ορχιδέες, Νιγκέλες, Γάλανθοι και πολλά άλλα. Τα περισσότερα είδη Ορχιδέας στο κτήμα εμφανίζονται ανάμεσα ή κοντά στα θυμάρια. Δυστυχώς, κυρίως από τις αρχές 1980, οι θυμαρότοποι που υπήρχαν παντού στην περιοχή Ερετρίας, άρχισαν να αποψιλώνονται με μπουλντόζες ο ένας μετά τον άλλο και υπερβοσκήθηκαν. Μαζί με αυτούς χάθηκαν και οι Ορχιδέες. 

Ποτέ δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε, γιατί έβγαλαν όλα τα τόσο όμορφα και ευωδιαστά Θυμάρια. Ακόμη και εάν κάποιος χρειάζεται χώρο, για να κτίσει σπίτι, μπορεί να αφήσει στον κήπο μία γωνία με άγρια φυτά της Ελληνικής φύσης. Γιατί αποψιλώνεται αυτός ο υπέροχος φυσικός θησαυρός; 

Φωτογραφία (2020, Απρίλιος): ένα από τα είδη άγριας Ορχιδέας στο κτήμα.