Friday 28 May 2021

Προστατεύουμε την άγρια ζωή! Κάθε τετραγωνικό μέτρο γης μετράει!

 Μέσα στον Μάϊο είχαμε σημαντικές ημέρες για την προστασία της φύσης! Η 8η Μαΐου είναι Παγκόσμια Ημέρα για τα Αποδημητικά Πτηνά, τα οποία τόσο υπέφεραν στο παρελθόν από την καταστροφή των βιοτόπων τους και από το κυνήγι. 

Η 20η Μαΐου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας, αλλά και Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών! Η 21η Μαΐου είναι Ευρωπαϊκή Ημέρα του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Η 22α Μαΐου είναι Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.

Κάθε τετραγωνικό μέτρο φύσης, το οποίο προστατεύουμε, μετράει! Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε, μετατρέποντας τον χώρο που διαθέτει ο καθένας σε ένα μικρό "προστατευόμενο πάρκο", έτσι ώστε η φύση να αποκτήσει τα απαραίτητα "αντισώματα", για να αντιμετωπίσει την οικολογική καταστροφή! Το κτήμα, ο κήπος, ακόμη και το μπαλκόνι του καθενός από εμάς, μετράει!


Φωτογραφία (2021 Μάϊος / Ερέτρια): Ένα ζευγάρι Τσαλαπετεινών μαθαίνει στο μικρό του να πετάει και να βρίσκει μόνο του την τροφή του. Τα μικρά συχνά δεν θέλουν να φύγουν, αλλά οι γονείς, πρέπει υπομονετικά και με στοργή να επιμένουν, γιατί τα μικρά πρέπει έως το Φθινόπωρο να είναι σε θέση να αυτοσυντηρούνται, έτσι ώστε να μπορέσουν να μεταναστεύσουν προς τον Νότο ακολουθώντας τα υπόλοιπα πουλιά. Οι γονείς είναι εξαντλημένοι από το μακρύ μεταναστευτικό ταξίδι της Άνοιξης και επίσης εξαντλημένοι από την ανατροφή των μικρών τους, διότι σήμερα, έχουν καταστραφεί πολλοί βιότοποι και είναι δύσκολο να βρουν τόπο για να φωλιάσουν, αλλά και να βρουν τροφή, για να ταΐσουν τα μικρά τους. Επιπλέον, πρέπει να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και οι ίδιοι, έτσι ώστε να μπορέσουν το Φθινόπωρο να ταξιδέψουν και πάλι το μακρύ και κουραστικό ταξίδι προς τον Νότο, κατά το οποίο θα αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους, φυσικούς, αλλά κυρίως ανθρωπογενείς. 

Η ζωή κάθε άγριου ζώου είναι ένας διαρκής δύσκολος, επικίνδυνος, εξαντλητικός αγώνας για την επιβίωση. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε "βολεμένοι" με τροφή, νερό, κατοικία, ασφάλεια. Ας μην κάνουμε την ζωή ακόμη πιο δύσκολη σε αυτά τα αθώα, άοπλα πλάσματα, σκοτώνοντάς τα, φυλακίζοντάς τα ισοβίως σε μαρτυρικά κλουβιά, ή καταστρέφοντας τους τελευταίους εναπομείναντες βιοτόπους. 

Ο σεβασμός προς τους αδυνάτους δείχνει ανωτερότητα. Οι αδύνατοι σε αυτήν την περίπτωση είναι τα ζώα! Αντιθέτως, η έλλειψη σεβασμού προς τα ζώα αποδεικνύει μικροψυχία και θρασυδειλία!