Saturday 8 May 2021

Σπιτάκια για έντομα.

Αν και η ύπαρξη των εντόμων έχει τεράστια αξία για την ζωή στον πλανήτη μας, τα έντομα παραμένουν για πολλούς, αδίκως, μία πολύ περιφρονημένη και παρεξηγημένη κατηγορία ζώων.


Φωτογραφία (2021 Φεβρουάριος / Ερέτρια): Λιβελούλα στην λιμνούλα στον κήπο μας.

Από γενιά σε γενιά πέρασε το κακό συνήθειο του φόβου μπροστά στα έντομα και το άδικο "κυνήγι" τους, μέχρι που ο άνθρωπος τα οδήγησε στο σημείο να κινδυνεύουν και αυτά με αφανισμό. Τα εντομοκτόνα στην συμβατική γεωργία (ενώ αντίθετα στην Οικολογική / Βιολογική Γεωργία τα έντομα προστατεύονται!), η αποψίλωση των αυτόχθονων φυτών, η τάση για λίγα ξενικά είδη καλλωπιστικών φυτών, η χρήση εντομοκτόνων, η υπερβόσκηση τεράστιων εκτάσεων, με αποτέλεσμα να μην ανθίζουν τα άγρια φυτά και πολλοί άλλοι ανθρωπογενείς παράγοντες, είχαν ως αποτέλεσμα παγκοσμίως οι πληθυσμοί των εντόμων να συρρικνωθούν επικίνδυνα. 


Φωτογραφία (2019 Ιανουάριος / Ερέτρια): ένα από τα πολλά πλέον είδη "Αλογάκι της Παναγίας" 
στο κτήμα μας στην Ερέτρια.

Τα έντομα όμως είναι οι σημαντικότεροι επικονιαστές των φυτών! Επίσης, αποτελούν σημαντικότατο κρίκο στην τροφική αλυσίδα για άλλα ζώα, πουλιά κ.λπ., τα οποία χωρίς τα έντομα κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία! Χωρίς τα έντομα κινδυνεύει η ζωή στον πλανήτη μας και φυσικά, ο άνθρωπος, η γεωργία κ.λπ.

Οικολογικές Οργανώσεις, όπως η BUND στην Γερμανία, εδώ και δεκαετίες τονίζουν την σοβαρότητα του προβλήματος της απώλειας της Βιοποικιλότητας των εντόμων και κατασκευάζουν και τοποθετούν μέσα σε πάρκα "Φωλιές για έντομα" ή αλλιώς "Ξενοδοχεία για έντομα", με σκοπό να υποστηρίξουν τον πολλαπλασιασμό τους.


Φωτογραφία (2012 Μάϊος / Χαϊδελβέργη, Γερμανία): Ο Horst δίπλα σε ένα μεγάλο "Ξενοδοχείο για έντομα", το οποίο έχει τοποθετήσει η Οικολογική Οργάνωση BUND μέσα σε πάρκο στην Χαϊδελβέργη. 

Σήμερα, τα "ξενοδοχεία για έντομα", καθώς και οι φωλιές για πουλιά και για νυκτερίδες, πωλούνται σχεδόν σε όλα τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν και πολλές οδηγίες στο διαδίκτυο, πώς να τα κατασκευάσεις μόνος σου.

Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί σήμερα να βοηθήσει την φύση, ώστε να βρει την χαμένη ισορροπία της λόγω λανθασμένης ανθρώπινης συμπεριφοράς στο παρελθόν.