ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΜΑΣ και Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΜΑΣ!!!

Εάν θέλουμε να σταματήσει όλο αυτό το άδικο μαρτύριο, τότε η λύση είναι μία : ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να αγοράσουμε και να καταναλώσουμε οποιοδήποτε ζωικό προϊόν !!! Ούτε τρόφιμα ζωικά, ούτε δέρμα, ούτε γούνα, ούτε μπιμπελό και προσέχουμε πάντα τα προϊόντα που αγοράζουμε, να είναι οικολογικά και να μην έχουν δοκιμαστεί σε ζώα !!! Δεν θέλουμε να είμαστε ο άνθρωπος.... "Φάτα-ούλας" !!!

Tuesday, 20 February 2018

Η βιοποικιλότητα σε μισό στρέμμα μέσα στην πόλη της Ερέτριας!

(Αυτή η σελίδα θα ανανεώνεται συνεχώς, διότι οι παρατηρήσεις στον κήπο "τρέχουν"!)
Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε την φύση ακόμη και μέσα στο κέντρο της πόλης! Ας μετατρέψουμε όλοι σε υγιή οικοσυστήματα, αυτό που διαθέτουμε ο καθένας: τον κήπο, την ταράτσα, την βεράντα, το μπαλκόνι, ή ακόμη και το περβάζι του παραθύρου μας!
Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε την φύση, προσφέρουμε ομορφιά και οξυγόνο στους συνανθρώπους μας και βοηθάμε την πόλη μας να είναι πιο όμορφη!
Προτιμάμε πάντα τις εντόπιες ποικιλίες φυτών, δηλαδή τα φυτά που φύονται στην άγρια φύση στην περιοχή μας!!
Εννοείται, ότι τα αγοράζουμε, ή τα φτιάχνουμε με μοσχεύματα ή σπόρια από άγρια φυτά! Ποτέ δεν ξεριζώνουμε τα άγρια φυτά, διότι έτσι θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα: θα βλάψουμε την άγρια φύση!
Κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο να έχουμε κάποιο ξενόφερτο είδος, αλλά όταν έχουμε δυνατότητα επιλογής, προτιμάμε να αγοράζουμε Ελληνικές ποικιλίες!
Κάθε φυτό είναι μία πανέμορφη ύπαρξη, αλλά εάν θέλουμε να βοηθήσουμε το οικοσύστημα μίας περιοχής να λειτουργήσει σωστά, τότε προτιμάμε τις αυτόχθονες, τις γηγενείς ποικιλίες φυτών. Οι εντόπιες ποικιλίες φυτών, θα προσελκύσουν ποικιλία άγριων εντόμων και τα έντομα με την σειρά τους θα προσελκύσουν ποικιλία πουλιών.


Η Αγριοτριανταφυλλιά είναι ένα κοινό φυτό της φύσης στην Εύβοια, σε όλην την Ελλάδα, αλλά και σε όλην την Ευρώπη. Μπορούμε εύκολα να την φτιάξουμε από μόσχευμα, κυρίως τον Χειμώνα, όταν δεν έχει φύλλα.
Τα άνθη της στην άγρια φύση υπάρχουν σε διάφορους χρωματισμούς, κυρίως λευκό ή ροζ. Είναι μονοπέταλη και ανθίζει για λίγες εβδομάδες την Άνοιξη. Τα άνθη της είναι πανέμορφα και μεγαλοπρεπή!
Αναρριχάται και έχει αγκάθια, γι΄αυτό είναι ιδανική για φυτοφράκτες και για περιφράξεις που χρειάζονται προστασία από ... εισβολείς!
Είναι αγαπητή στα ζώα και στα πουλιά, διότι προσφέρει προστασία και τους κόκκινους καρπούς της, από τους οποίους γίνεται και το γνωστό τσάϊ πλούσιο σε βιταμίνη C.


Η μεγάλη Ίριδα ήταν παλαιότερα σε πολλούς κήπους, ή και στην άκρη των δρόμων. Σήμερα την συναντάμε ακόμη σε κάποια χωριά. 
Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό, αντέχει άγονα εδάφη και την ξηρασία και πολλαπλασιάζεται εύκολα με τους βολβούς της. 
Είναι αγαπητή σε διάφορα έντομα και κυρίως στις μεγάλες Μέλισσες και στους Μπάμπουρες.


Η μικρή μωβ Ίριδα είναι μία από τις διάφορες ποικιλίες άγριας Ίριδας που φύεται στην Εύβοια και γενικά στην Ελλάδα. Πολλοί θα θεωρήσουν τα απλά της φύλλα απαξιωτικά, αλλά όταν ανθίζει, αποκλείεται να σε αφήσει αδιάφορο!


Η Κάπαρη είναι ένα έρπον φυτό που αγαπάει τα άγονα εδάφη και προτιμά παράκτιες, συχνά βραχώδεις περιοχές και τα νησιά. Υπάρχει σε όλην την περιοχή της Ερέτριας.  Θα την συναντήσεις σε ακαλλιέργητες εκτάσεις ή ακόμη και στην άκρη των δρόμων.
Από τα μπουμπούκια της φτιάχνεται η γνωστή ξιδάτη ή αλμυρή Κάπαρη που νοστιμίζει τις σαλάτες.
Τα άνθη της είναι υπέροχα, έχουν μία εξωτική ομορφιά και προσελκύουν διάφορα έντομα.
Έχει μικρά αγκάθια, είναι πολυετές φυτό και προς το Φθινόπωρο "εξαφανίζεται"! Τον Χειμώνα όμως φυτρώνουν νέοι βλαστοί, απλώνονται στο έδαφος και ανθίζουν την Άνοιξη μέχρι και τις αρχές του Καλοκαιριού.


Εννοείται, ότι βιοκαλλιεργούμε τον κήπο. Δηλαδή τον καλλιεργούμε οικολογικά, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον χωρίς βλαβερά δηλητηριώδη φυτοφάρμακα.
Επίσης αποφεύγουμε τα υπερβολικά σκαλίσματα και παρεμβαίνουμε μόνον όταν είναι απαραίτητο. Αφήνουμε την φύση να "σπείρει" μόνη της αυτό που εκείνη θέλει!
Διάφορες ποικιλίες Παπαρούνας εμφανίζονται κάθε Άνοιξη.


Από τα πρώτα είδη που θα εντοπίσουν τα άνθη των φυτών είναι διάφορα είδη Μελισσών, Μπάμπουρων κ.λ.π.Ένα φυτό περιφρονημένο, αλλά πανέμορφο είναι το Λουμίνιο. Από το Λουμίνιο παλαιότερα χρησιμοποιούσαν τον καρπό ως φυτήλι για τα κανδήλια.
Εάν το παρατηρήσεις, έχει πολύ όμορφα ροζ-λευκά ανθάκια που ομοιάζουν λίγο με άνθη Ορχιδέας. Και ο σπόρος με περίβλημα σε σχήμα φυτηλιού είναι εντυπωσιακός, όπως επίσης εντυπωσιακά είναι τα γκρι χνουδωτά φύλλα του.
Το Λουμίνιο επίσης φύεται σε όλην σχεδόν την Ελλάδα, αγαπά τα άγονα εδάφη, είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και είναι ιδανικό με το γκρι χρώμα του, για την δημιουργία αντιθέσεων δίπλα σε άλλα φυτά στον κήπο!


Το Λουμίνιο είναι επίσης πολύ αγαπητό σε έντομα. Από τα πιο μεγάλα, μέχρι τα πιο μικρά, τα οποία μόλις και μετά βίας φαίνονται....


Η Μαντζουράνα, γνωστό μυρωδικό φυτό, επίσης προσελκύει διάφορα είδη Μέλισσας και άλλων εντόμων.


Τα μυρωδικά φυτά είναι ιδανικά για να προσελκύσουμε έντομα κυρίως την Άνοιξη, όταν ανθίζουν. Ένα από τα γνωστότερα και ευκολότερα στην καλλιέργεια μυρωδικά φυτά είναι η Ρίγανη!
Φύεται σχεδόν σε όλην την Ελλάδα, όπου δεν έχει υποφέρει το τοπίο από την υπερβόσκηση. 


Η Ρίγανη, κυρίως όταν ανθίζει, προσελκύει όλων των ειδών Μέλισσες. Από τις πιο κοινές, μέχρι τις πιο σπάνιες άγριες Μέλισσες.


Αλλά από τους πρώτους επισκέπτες ενός ανθισμένου κήπου είναι διάφορα είδη Πεταλούδας!Οι Πεταλούδες είναι ένα στολίδι για τον κήπο!Πεταλούδες μπαίνουν ακόμη και μέσα στο σπίτι! Εννοείται, ότι και στο σπίτι χρησιμοποιούμε μόνον Οικολογικά, δηλαδή φιλικά προς το περιβάλλον, καθαριστικά! Και επίσης εννοείται, ότι βγάζουμε τις Πεταλούδες και γενικά τα έντομα, με προσοχή πάλι στον κήπο.


Αλλά και Νύχτοπεταλούδες εμφανίζονται το βράδυ. Τις προσελκύουν τα φώτα.


Η Λιβελούλη ψάχνει για νερό το Καλοκαίρι στην λιμνούλα του κήπου. Δυστυχώς δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, διότι τα ψαράκια της λιμνούλας τρώνε τα αυγά της. 
Τα ψαράκια βέβαια είναι απαραίτητα, διότι δεν αφήνουν τα κουνούπια να πολλαπλασιαστούν. Η λιμνούλα λειτουργεί ως παγίδα για τα Κουνούπια. Μόλις τα κουνούπια γεννήσουν τα αυγά τους, άμεσα τα ψαράκια τα τρώνε με βουλιμία!


Η Αράχνη της φωτογραφίας με ένα τέλειο καμουφλάζ κρύβεται μέσα σε ένα πλατανόφυλλο.


Λόγω του τέλειου καμουφλάζ της, την διακρίνεις πολύ δύσκολα από μακριά. Προφανώς ψάχνει για μία ζεστή γωνία το Φθινόπωρο, για να ξεχειμωνιάσει.


Οι Αράχνες, όπως και τα περισσότερα έντομα, συνήθως πεθαίνουν τον Χειμώνα. Το Φθινόπωρο ψάχνουν για κάποια ζεστή γωνία, για να επιβιώσουν.


Οι Αράχνες είναι ένα πολύ παρεξηγημένο ζώο, παρ΄όλο που είναι απαραίτητες για να λειτουργεί σωστά το οικοσύστημα.


Το Σκαθάρι του Μαΐου, όπως το λέει και το όνομά του, εμφανίζεται τον Μάϊο. Παλαιότερα, την δεκαετία του 70΄, πριν την σημερινή επέκταση της οικολογικής καταστροφής λόγω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, εμφανίζονταν "σύννεφα" από αυτό το πανέμορφο έντομο κάθε Μάϊο. 
Το Σκαθάρι ζει ως σκουλήκι μέσα στην γή, μετατρέπεται σε έντομο τον Μάϊο, ζευγαρώνει, γεννά τα αυγά του στην γή και πεθαίνει. Επομένως, όταν εμφανίζεται για λίγες μόνον εβδομάδες τον Μάϊο, είναι πλέον προς το τέλος του κύκλου της ζωής του. Και σε αυτήν την τελική φάση της ζωής του αποτελεί σημαντικότατη τροφή για πολλά πουλιά, που αυτήν την εποχή έχουν νεοσσούς στις φωλιές τους και χρειάζονται πολλή τροφή για να τους μεγαλώσουν!


Το γνωστό Σαμιαμίδι κρύβεται την ημέρα σε κάποια ασφαλή γωνία και εμφανίζεται προς το βράδυ. Συνήθως θα  το δεις ψηλά στον τοίχο, ακίνητο δίπλα σε κάποιο φωτιστικό, περιμένοντας να φάει έντομα που προσελκύονται από το φως.


Δυστυχώς τα Σαμιαμίδια κινδυνεύουν από τις γάτες. 
Αγαπάμε πολύ τις γάτες, αλλά είμαστε υπέρ της στείρωσης! Αγαπάμε, ταΐζουμε, φροντίζουμε τις αδέσποτες γάτες, αλλά όταν μπορούμε, τις στειρώνουμε. 
Οι γάτες είναι υπέροχα ζώα, αλλά πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και εξαφανίζουν όλα τα άγρια ζώα: έντομα, πουλιά, σαύρες κ.λ.π.


Παλαιότερα υπήρχαν διάφορα είδη Σαύρες γύρω, ή ακόμη και μέσα στην Ερέτρια. Γκρί ή μεγάλες πράσινες Σαύρες ήταν μέσα στους κήπους. Είναι πανέμορφες και τρώνε έντομα.
Σήμερα, υπάρχουν λίγες, αλλά εάν φροντίσουμε να έχουν ασφάλεια μέσα σε θαμνώδη φυτά, στο κομπόστ, ή σε βράχια, τότε θα κάνουν πάλι δειλά δειλά την εμφάνισή τους. Οι Σαύρες, όταν κινδυνεύουν, αφήνουν την ουρά τους να πέσει. Η ουρά συνεχίζει να κινείται και τραβά την προσοχή του εχθρού. Έτσι η Σαύρα βρίσκει την ευκαιρία να φύγει. Στην συνέχεια φυτρώνει καινούρια ουρά, όπως φαίνεται στην Σαύρα της φωτογραφίας.
Τα πουλιά βρίσκουν επίσης καταφύγιο επάνω στα δένδρα και ανάμεσα στα φυτά. Ανάμεσα στα διάφορα είδη πουλιών εμφανίζονται και τα Κοτσύφια.


Η Τσίχλα είναι επίσης ένα πανέμορφο πουλί. Στο παρελθόν κυνηγήθηκε πολύ και γι΄αυτό φοβόταν τον άνθρωπο. Σήμερα, όταν αισθανθεί ότι το περιβάλλον είναι φιλικό, κάνει πάλι δειλά την εμφάνισή της.


Ιδιαίτερα το Καλοκαίρι, αλλά και κάθε εποχή του χρόνου τοποθετούμε κούπες με νερό, για να μπορούν να πιούν τα πουλιά. Με αυτόν τον τρόπο τα πουλιά ξεδιψούν και χαρίζουν σε εμάς υπέροχες εικόνες!


Εννοείται, ότι τις κούπες με το νερό τις τοποθετούμε σε ψηλό σημείο, έτσι ώστε να μην μπορούν να φθάσουν οι γάτες!...


Η φύση είναι η μεγαλύτερη καλλιτέχνης! Κάμπιες των πεύκων επάνω σε κομμένο κορμό έχουν σχηματίσει έναν κύκλο. Προφανώς μπερδεύτηκαν και ο οδηγός τους ψάχνει το κατάλληλο σημείο, για να κατεβούν.


Οι Κάμπιες των πεύκων τον Χειμώνα (Ιανουάριος, Φεβρουάριος) βγαίνουν από τις φωλιές τους.και κατ΄αρχάς τρέφονται με τα φύλλα του πεύκου. Το καλό είναι, ότι σχεδόν όλα τα πεύκα συνέρχονται πάλι μέσα στην Άνοιξη. Έπειτα κατεβαίνουν από το πεύκο και ακολουθούν τον οδηγό τους η μία πίσω από την άλλη σχηματίζοντας σειρές.
Η επαφή με την Κάμπια προκαλεί φαγούρα! Μην την ακουμπάς. Άλλωστε εμφανίζονται μόνον για μερικές εβδομάδες.


Ο οδηγός τους τις οδηγεί σε κάποιο σημείο, όπου μαζεύονται όλες μαζί και σιγά-σιγά μπαίνουν κάτω από το χώμα,  όπου θα σχηματισθεί το κουκούλι τους.


Οι κινήσεις τους είναι κάπως ρυθμικές. Εάν θέλεις, δες το βίντεο.


Οι Κάμπιες των πεύκων έχουν αυξηθεί πολύ σε κάποιες περιοχές, διότι έχουν μειωθεί πολύ οι φυσικοί εχθροί τους.
Ένας φυσικός εχθρός της Κάμπιας του πεύκου είναι το πουλάκι Παπαδίτσα, ή Καλόγερος. Σε καθημερινή βάση έρχονται οι Παπαδίτσες κατά ομάδες στην αυλή και τρώνε τις κάμπιες.
Εάν θέλεις, δες το βίντεο. Η λήψη του βίντεο δεν είναι και τόσο καλή, ωστόσο προς το τέλος φαίνεται πολύ καθαρά, πώς η Παπαδίτσα επιλέγει μία από τις Κάμπιες, την αρπάζει και φεύγει!